Rianne Hoogstraten zit helemaal op haar plek als allround metaalbewerker bij VDL Mast Solutions in Oss. “Tijdens de coronatijd had ik moeite om aan werk te komen. Ik stuurde veel sollicitaties, maar ik werd overal afgewezen. Ze vonden altijd iemand beter dan ik. Ik zat veel thuis. Via de gemeente Oss kwam ik in contact met Young Talent. Enkele weken later kon ik al aan de slag als medewerker groenonderhoud bij IBN,” vertelt Rianne.

Geen geluk met solliciteren
“Ik heb vmbo-kader richting dienstverlening afgerond. Daarna heb ik nog een jaartje de mbo-opleiding vormgeving & kunst gedaan. Ik ben goed in tekenen. Dat zit in de genen, iedereen in mijn familie doet wel iets met kunst. Toch was dit het niet voor mij. Om uit te zoeken wat ik wilde, ben ik gaan werken. Ik had verschillende kortdurende baantjes waaronder in een cleanroom en in een supermarkt. En na nog een niet afgemaakte opleiding tot verpleegkundige zat ik ineens weer thuis. Ik had geen geluk met solliciteren: ik had niet de juiste kwalificaties of juiste werkervaring.”

Een paar weken later had ik al werk
“Via Young Talent startte ik eerst in de groenvoorziening om van daaruit te kunnen kijken naar wat ik echt wilde. Via IBN kreeg ik een kans om te werken en om verder te gaan dan het punt waar ik was.” Rianne ging aan de slag met een jongerencoach, werkte aan werknemersvaardigheden en kreeg hulp bij het solliciteren. Ook ontdekte ze waar haar hart lag: in de techniek!

Hulp bij solliciteren
“Met mijn jongerencoach bezocht ik verschillende bedrijven. Ik kon me oriënteren op verschillende soorten werk in de techniek. Ik nam bijvoorbeeld een kijkje op de vliegbasis in Volkel. Samen met mijn jongerencoach besprak ik vooraf wat we er gingen doen. Ik vond het fijn dat ik er niet alleen voor stond. Tijdens sollicitatiegesprekken ben ik vaak zenuwachtig en weet ik vaak niet wat ik moet zeggen. Door mijn ADHD vertel ik vaak, voordat ik het weet, mijn hele levensverhaal. Mijn jongerencoach hielp mij met het solliciteren.”

Stap voor stap leren
Nu werkt Rianne bij VDL Mast Solutions in Oss als metaalbewerker. VDL Mast Solutions is een producent van hoogwaardige masten voor onder andere verlichte straten en sportvelden. Vol trots vertelt Rianne: “Via VDL ben ik vorig jaar gestart met een BBL-opleiding voor allround constructie werker. Ik heb leuk werk. Zo zit ik bij de lasrobot en werk ik met een puntlasmachine. Ik kan alles stap voor stap leren tot ik straks overal inzetbaar ben.” Tom Engelen, productieleider VDL Mast Solutions: “We geven graag mensen zoals Rianne een kans. Bij VDL vinden we motivatie en enthousiasme voor het metaalvak belangrijk. Zo stimuleren we juist ook zij-instromers om bij ons het vak te leren.”

Minder verlegen
“Ik heb leuke collega’s en ik kan altijd bij mijn leidinggevende terecht als er wat is. Ook toen ik ontdekte dat ik zwanger ben. Op dat moment was ik heel bang dat ik mijn werk zou verliezen.” Tom: “We hebben Rianne gerustgesteld dat zij haar baan kan behouden. Samen gaan we ervoor zorgen dat ze haar diploma gaat behalen. Rianne heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ze is minder verlegen en komt er sneller mee als er wat is.”

Gevoel dat ik mezelf kan zijn
“Bij VDL, maar ook daarvoor bij IBN, had ik voor het eerst het gevoel dat ik mezelf kan zijn. Inmiddels heb ik een dienstverband bij VDL. Het is mijn droom om mijn opleiding af te maken, zodat ik later goed voor mijn kindje kan zorgen. Ook mijn ouders zijn trots op mij, dat ik nu iets van mijn leven aan het maken ben. Mijn tip aan anderen? Gewoon jezelf zijn, dan komt alles goed!”